Texel

 “Texel mijn eiland, mooi stukje Holland” is een liedje wat 25 jaar geleden uitgekomen is.

En zo is het ook. Texel is Nederlands grootste Waddeneiland dat met de veerboot van Teso snel bereikbaar is. Vanaf Den Helder vaart u in 20 minuten naar Texel. Meer over de overtocht via www.teso.nl.

dekoog_kerkjeDe Koog

De Koog is de enige echte bruisende badplaats van het eiland. Het dorp biedt alles wat een toerist zich kan wensen. Na een dagje strand wandel je zó naar de Dorpsstraat in het centrum van de Koog om een terrasje te pikken, lekker te eten of te shoppen in een van de vele winkeltjes. ‘s Avonds kun je er ook prima uitgaan in de cafés en discotheken die de Koog rijk is. Winkel in, winkel uit, in de Koog is dat een waar genoegen. U ziet in één oogopslag waar een klein dorp groot in kan zijn. In de Koog is bijna alles te koop!

De Koog heeft verder het leukste museum van Texel. Ecomare omvat een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium, vogelopvang, duinpark en bezoekerscentrum voor het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’.

Den Burg

Den Burg met zijn middeleeuwse ronde stratenpatroon maakt op veel mensen de indruk van een stadje. Het is het grootste dorp van het eiland; hier woont ongeveer de helft van de bijna 14.000 Texelaars. Centrale instellingen en voorzieningen zoals de VVV, het openluchtzwembad en de bioscoop zijn in Den Burg gevestigd. En niet te vergeten een uitgebreid winkelbestand, cafés en restaurants rondom het centrum van Den Burg.

Den HoornDen Hoorn

Het charmante kerkje van Den Hoorn met zijn witte torentje is het meest gefotografeerde object van Texel . De mooie geveltjes herinneren aan de tijd dat loodsen en walvisvaarders dit hooggelegen dorp op de zuidpunt van Texel bevolkten.

De Waal

De Waal

De Waal is het kleinste dorp van het eiland en evenals Den Burg, Oosterend en Den Hoorn gebouwd op één van de keileem opduikingen. Aan de noordwestzijde van De Waal (Polderweg) is duidelijk zichtbaar hoe hoog het dorp ligt ten opzichte van de polder Waalenburg. De Waal telt iets meer dan 400 inwoners. Midden in De Waal vindt u het Cultuur Historisch Museum.

OosterendOosterend

Oosterend heeft schilderachtige straatjes met oude geveltjes om de middeleeuwse Maartenskerk. Enkele winkels, restaurants en een café zorgen voor wat gezellige reuring in het dorp dat vlak bij  de Waddenzee ligt.

OudeschildOudeschild

Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Je kunt vanuit hier een boottocht maken op de Waddenzee, de roemruchte VOC-geschiedenis van de Texelse Rede beleven in Kaap Skil  en natuurlijk heerlijk vis eten in de restaurants rond de haven van Oudeschild.

 

De Cocksdorp

Op de noordpunt van Texel, vlakbij de vuurtoren, ligt De Cocksdorp. In het jongste dorp van het eiland heerst een echt vakantiesfeertje. Vanaf de dijk even buiten De Cocksdorp heeft u een indrukwekkend uitzicht over de Waddenzee.

Bent u vogelliefhebber?

Voor de vogelliefhebbers zijn er diverse vogelbroedplaatsen en zorgvuldig beschermde natuurgebieden zoals De Slufter, De Muy en De Geul.

Kortom

Op Texel vindt u het hele jaar eindeloos vakantieplezier en vertier. Wandelen of fietsen in de schitterende natuur, winkelen in de pittoreske dorpen of heerlijk uren struinen op het kilometers lange strand!

TEXEL VERVEELT NOOIT!